Formel 1: Italia Grand Prix - Kvalifisering


For første gang på fem dager var det endelig duket for F1 uten plaskende regn fredag.Testkjøringen ga lagene mulighet til å foreta justeringer under normale forhold, og samtidig se hvordan dekkene holder seg når bilene er fulltanket.

Mercedes virker sterke

Resultatet var et etterlengtet glimt av hva som tegner til å bli et svært jevnt løp. Kun litt mer enn et kvart sekund skilte de åtte beste i den andre testrunden. Mer enn halvparten av førerne stilte med Mercedes-motor. 2.4 liter FO108Z er ansett som den beste maskinen i F1 når vi tar utgangspunkt i ren og skjær kraft, noe vi vanligvis får bekreftet når lagene ankommer Monza.

Mercedes-motorene har hovedrollen i den største nyheten i Formel 1 for øyeblikket. Det handler om hvor Lewis Hamilton havner i 2013. Verdensmesteren fra 2008 ryktes å være på vei bort fra McLaren, hvor han har tilbragt hele karrieren, til Mercedes.

I så fall kan det vise seg å være et smart karrieretrekk, ettersom en ny motor er på trappene (kommer i 2014). Mercedes er et gjennomført fabrikklag som bygger egne kraftstasjoner. Selvsagt kan McLaren benytte de samme fasilitetene, men Mercedes har likevel større muligheter til å regulere utviklingsretning og takt. Slikt kan gi et fortrinn.

Andre igjen vil hevde at det utelukkende er taktikeri fra Hamiltons agenter i et forsøk på å skaffe bedre betingelser. Som vanlig er sesongoppkjøringen med dertil hørende rykter i full gang.

Schumacher leder etter første test

Mercedes har slett ikke sett gode ut i de seneste løpene. Det kan imidlertid endre seg raskt her, ettersom Michael Schumacher i sin W03 var raskest av alle i den første testkjøringen.

Lagkamerat Nico Rosberg var bare 0.156 sekunder bak beste tid i den andre testen, mens Schumacher da var hindret av tekniske problemer. De fryktede småproblemene har vært tilbakevendene og karakteristisk for Mercedes sin sesong, men især for Schumachers del. W03 er uansett god på lange strekker, noe som er avgjørende på Monza-banen. Likeledes har tyskeren et sterkt Italia Grand Prix å se tilbake på fra fjoråret, hvor han lenge kjempet mot nettopp Hamilton.

Begge Mercedes-sjåførene er priset til 12.00 på å knipe Pole position denne helgen. Det er vel verdt å vurdere et spill på, og Rosberg har allerede hatt en Pole position i år. Schumacher var raskest av alle i Monaco, bare får å måtte gi fra seg Pole grunnet straff.

Ferrari trives på hjemmebane

Det er gode nyheter for hjemmepublikummet at Ferrari virker å kunne gjøre det godt denne helgen. Alonso havnet på tredjeplass i den siste gjennomkjøringen, minimale 58 tusendeler saktere enn Hamilton.

Lederen i sammendraget hadde et par problemer under testrundene: En motorfeil på tampen av første gjennomkjøring og girkasse-trøbbel i andre. Heldigvis vil ingen av delene føre til straff.

Alono har fremdeles til gode å skaffe seg Pole position i år, men det kan kjapt endre seg i helgen. Nevnte er priset til 6.50.

McLaren er favoritter til Pole position

McLaren virker å ha plukket opp der de slapp på Spa, og endte raskest av alle fredag. McLaren-førerne er favoritter til Pole position med Hamilton og Button til 2.75 og 5.00 henholdsvis.

Keith Collantine er redaktør på Formula One bloggen F1 Fanatic.