Edens avgang betyr trøbbel for LilleEtter en middelmådig start på sesongen var Lille tilbake i godt gammelt slag igjen søndag kveld. Den som fikk unngjelde var ingen ringere enn Lyon - i skrivende stund serielederen i Ligue 1.


Hjemmelaget presset, sendte ballen mellom seg og tok seg bak gjestenes forsvarsfirer gang på gang foran 43.500 tilskuere på flunkende nye Grand Stade Lille Metropole. Det er over dobbelt så mange sammenlignet med tilsvarende oppgjør forrige sesong.


Likevel var det noe som ikke helt stemte. Rudi Garcias mannskap var liksom ikke like giftige som tidligere. Dace Farrar, som kommenterte kampen for ESPN, traff spikeren på hodet da han spurte hva Lille hadde gjort med Lyon dersom de fremdeles hadde Eden Hazard?


Det er selvsagt et hypotetisk spørsmål som smerter for fansen av den nord-franske klubben. Sørgeperioden i forbindelse med tapet av belgieren har imidlertid blitt totalt overskygget av Zlatan Ibrahimovic' inntreden i Paris St Germain.


Lille har gjort på feil i forsøkene på å bøte på Hazards exit. De har holdt seg til de samme sportslige og økonomiske prinsippene som har forvandlet dem fra et lag som kjemper for overlevelse, til en seriøs tittelutfordrer. De har innkassert en del penger ved å selge en stjernespiller, men de har deretter brukt pengene smart. Som vanlig har de landet på beina.

Denne gangen er det likevel litt annerledes. Det er unødvendig å si til de som har sett Hazard etter overgangen til England, at å miste ham ikke er som å selge Gervinho, Adil Rami eller Moussa Sow. På samme måte som at Manchester United aldri vil være i stand til å fylle rommet etter Cristiano Ronaldo, kommer Lille heller ikke til å finne Hazards like. Det er fordi han hadde så mange funksjoner å fylle; playmaker, pasningslegger, publikumsyndling, dødballspesialist og - som i fjorårssesongen - toppscorer. I sin siste sesong i Lille fant han veien til nettmaskene 20 ganger for første gang i karrieren.

Lille har - fornuftig nok - ikke forsøkt å finne en ren erstatter. Salomon Kalou har blitt hentet inn for å score mål og å utgjøre en trussel på vingen, mens den franske playmakeren (og dødballspesialist) Marvin Martin ble hentet fra Sochaux for å fylle trøye nummer 10. Ingen av spillerne var i aksjon mot Lyon. Kalou var ute med karantene, mens Martin - som har hatt en "så-der" start på karrieren - var skadet.

Uten nyervervelsene måtte Garcia "Tilbake til Fremtiden" taktisk sett i kampen mot Lyon. Han startet med en flytende trio på topp, bestående av Nolan Roux, den øyenfallende Dimitri Payet og Ryan Mendes. Den ungdommelige troikaen bød virkelig Remi Gardes mannskap opp til dans. Mendes var arkitekten bak Roux' scoring før det hadde gått seks minutter av kampen. Det andre målet kom aldri, og i stedet kunne Lyons Lisandro sette inn en uventet utligning 10 minutter før slutt.

Hazard hadde ikke bare en verdi i seg selv, men har plastret over en del mangler i Garcias mannskap. De var svake defensivt i fjorårssesongen, noe de beviste nok en gang i midtukeoppgjøret mot BATE Borisov i Champions League. Lagets høye press gjør at de ofte er tomme for krefter på tampen av kamper. Ved å score fem mål, og en rekke målgivende i løpet av de siste syv kampene i fjor (noe som ga seks seiere), sørget Hazard egenhendig for å nesten forsvare Lilles serietittel fra 2011.

Ung og spennende; Hazard representerte merkevaren Lille og det ferdige produkt på én og samme tid. Til tross for at avgangen har vært forventet i lang til, er det nettopp derfor den smerter en så vidt ambisiøs klubb så vidt mye.