Champions League, taktisk vurdering: Bayern München v Borussia Dortmund


Klubbfotballens største begivenhet finner sted lørdag kveld, når Bayern München møter Borussia Dortmund i Champions League-finalen på Wembley. 

Bayern gjorde langt bedre figur i Bundesliga-sesongen enn hva motstander Dortmund evnet. Bavaria-klubben endte nemlig 25 poeng foran Die Borussen. Når dét er sagt; Dortmund er slett ikke walkover-materiale, noe de beviste med 4-1 over Real Madrid i den første semifinalen. Laget har bøttevis med individuelle kvaliteter i laget, til tross for at Mario Götze ikke blir å finne i startelleveren. Med Bayern Münchens slakt av Barcelona friskt i minne, er Heynckes gutter favoritter med 1.75 i odds på å stikke av med troféet. Dortmund er på sin side priset til 4.80

Antatte Lagoppstillinger

Götzes fravær er selvsagt et skudd for baugen med henblikk på Dortmunds vinnersjanser. Kevin Grosskreutz fikk oppgaven med å vikariere for lagets mest kreative spiller mot Real Madrid, og kan meget vel få fornyet tillit lørdag. Det er også spørsmålstegn knyttet til hvorvidt Mats Hummel blir klar i tide til opggjøret. 


Bayern München stiller uten Toni Kroos, noe som betyr at Arjen Robben får ansvaret på høyrekanten. Thomas Müller flyttes inn sentralt, mens Mario Mandzukic blir å finne på topp for de tyske seriemesterne. Angriper Mario gomez blir henvist til å varme benken, og Jerome Boateng tar plassen til langtidsskadede Holger Badstuber. 

Bayerns Offensive Kvaliteter

Bayern har vært formidable foran motstanderens mål denne sesongen; noe syv mål mot Barcelona greit illustrerer. I det hjemlige seriespillet noterte klubben seg for utrolige 98 scoringer (17 flere enn Dortmund). Èn ting som kjennetegner Bayerns offensive suksess, er at scoringene kommer fra alle hold. Fire spillere har tegnet seg for 10+ scoringer i serien. Det vil naturlig nok gjøre jobben vanskeligere for Dortmund, den tid det er så vidt mange scoringstrusler som skal tøyles. 

Bayerns to defensive midtbanespillere, Javi Martinez og Bastian Schweinsteiger, er så vel ballvinnere som ballfordelere. Dersom Dortmund evner å nøytralisere nevnte duo, vil de samtidig stoppe ballene ment for kantspillerne. Schweinsteiger er en mann man skal se spesielt opp for: I det første oppgjøret mot Barcelona hadde han flere ballberøringen (62) enn noen annen Bayern-spiller. 

Stern des Südens benytter flankene aktivt i angrepsspillet; hvorav Robben og Ribery overlapper backene Phillip Lahm og David Alaba. Dortmunds kantspillere må således jobbe hardt for å holde tritt med motstanderen, men samtidig ta seg inn i bakrommet ved overgangsmuligheter. 

Kan Dortmunds Lewandowski Bli Avgjørende?

Robert Lewandowski er en av Europas mest ettertraktede spisser. Kanskje ikke så underlig når vi ved at han har scoret 24 mål i løpet av 31 kamper denne sesongen. Han er naturlig nok også den selvsamme Lewandowski som tegnet seg for fire fulltreffere mot Real Madrid i den første semifinalen. Polakken er priset til 6.50 på å score kampens første mål, og 3.05 i odds på å finne nettet i løpet av kampen

Nå som Götze er ute, må Lewandowski og Marco Reus bære et tilsvarende større ansvar. Det kan passe dårlig, ettersom Bayern har vært oppsiktsvekkende gjerrige bakover på banen denne sesongen. Jupp Heynckes menn har ikke sluppet inn mer enn 18 baklengs på 34 Bundesliga-kamper - Selvsagt ligaens beste defensive rulleblad. Det er også verdt å merke seg at tyskerne holdt Barcelona fra livet i begge semifinalene, noe som igjen beviser lagets defensive kvaliteter. 

Konklusjon

Bayern Münchens angrep gjør dem til favoritter til Champions League-troféet. Manzukic, Müller, Robben og Ribery er i skrivende stund en av fotballverdens mest potente angrepskvartetter. Legg så til Lahm og Schweinsteiger. Og deretter resten av laget. 

Det store spørsmålet for Dortmund er hvorvidt de evner å stoppe ballfordelerne Scweinsteiger og Javi Martinez. Selv om Mario Götzes fravær åpenbart er et tap, kan de fremdeles stole på formspilleren Robert Lewandowski. Vi kan kjapt få en interessant duell mellom Lewandowski og Bayerns forsvarsbauta Dante. 

Hva enn som skjer, bør vi ha et eksepsjonelt oppgjør - mellom to utpregede offensive lag - i vente

Sats på Champions League-finalen her!